Στο σεντούκι της ψυχής μου" - Ευθυμία Αθανασιάδου

Το τελευταίο σας βιβλίο κυκλοφορεί με τον τίτλο «Στο σεντούκι της ψυχής μου». Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό;
Το σεντούκι είναι ένα βιβλίο για την ψυχική δύναμη που έχει ο άνθρωπος.Μέσα από την ιστορία της Αρετής μεταφερόμαστε στην μεταπολεμική περίοδο της Ελλάδος και συγκεκριμένα τη Μακεδονία και τη Θράκη.Μαζί της ταξιδεύουμε στην Ξάνθη ,βιώνουμε τη φτώχεια όπου μεγάλωσε,ζεσταινόμαστε μεσα σε μια καλύβα με ένα μαγκάλι και βλέπουμε τον αποχωρισμό στην πιο τρυφερή ηλικία από τη μάνα της.Μεταφερόμαστε στην Καβάλα στην αναζήτηση των μοναδικών εν ζωή συγγενών της περιφερόμενοι στις λασπωμένες γειτονιές της παλιάς πόλης.Εκεί βλέπουμε να τη χτυπάει και πάλι η μοίρα αφήνοντάς της ανεξήτηλα σημάδια τα οποία και θα καθορίσουν το μέλλον της.Κυνηγημένη φευγεί για την πόλη των Σερρών όπου θα δουλέψει στα Καπνομάγαζα.Εκεί η ζωή της δείχνει επιτελους το καλό της πρόσωπο και της στελνει φύλακες άγγελους που θα τη προστατεύουν μέχρι τέλους.Από κεί και πέρα το ταξίδι της Αρετής, μας φτάνει ως τα αστέρια ,αφού η μοίρα της χαρίζει όλα αυτά που της στέρησε τόσοα χρόνια.

Ο κεντρικός σας χαρακτήρας, η Αρετή, έχει δικά σας χαρακτηριστικά; Μοιάζετε;

Η Αρετή στο βιβλίο περπατάει –και οχι τυχαία-σε μονοπάτια που έχω περπατήσει κι εγω ως παιδί.Αρχικά μέσα από την πορεία της περιγράφω γειτονιές που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια ,μυρωδιές που έχω από τότε και γεύσεις που μένουν ακόμη και τώρα στα χείλη μου.Από χαρακτηριστικά,το γεγονός πως αγαπάει το διάβασμα και δεν τα παρατάει ακόμη και στα πιο δύσκολα ,είναι και χαρακτηριστικό δικό μου,αφού κι εγω ως παιδί συνδίαζα σχολείο και εργασία.Από κει και πέρα τον χαρακτήρα της Αρετής τον έχτισα πιο ανθεκτικό και καλοσυνάτο από ότι συνηθίζει άνθρωπος να έχει,οχι πως δεν υπάρχουν,αλλά βέβαια σπανίζουν και ειδικά στη σημερινη εποχή.Αυτό το έκανα για να τονίσω πως όποιος πορεύετε στη ζωή του με αρετή ,πείσμα και καλοσύνη η ζωή του ανταποδίδει το καλύτερο χαμόγελό της.

Τι ξεχωρίζετε στο βιβλίο αυτό σε σχέση με τα άλλα που έχετε κυκλοφορήσει; Και ποιο από όλα είναι αυτό που θα λέγατε αγαπημένο σας αν έπρεπε να επιλέξετε;


Το κάθε βιβλίο που γράφω προσπαθώ να είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.Σαφώς όμως όλα έχουν την προσωπικότητα του συγγραφέα μέσα,έτσι ώστε να αφήνουν το στίγμα τους στη λογοτεχνία.Το σεντούκι ξεχωρίζει από τα δύο προηγούμενα αφ’ενος από το χρόνο που εξελίσσεται και αφ’ετέρου από την ίδια την ιστορία του βιβλίου η οποία δεν έχει σχέση με τα υπόλοιπα.Όσον αφορά το πιο αγαπημένο μου,θα πω πως δεν μπορώ να ξεχωρίσα κάποιο,γιατι όσο κλισέ κι αν ακουστεί,όλα είναι παιδιά μου,όλα έχουν κάτι από την ψυχή μου μέσα.

Από πού αντλείτε την έμπνευση σας; Γράφετε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας;

Η έμπνευση έρχεται από οπουδήποτε.Από μια ιστορία που θα μου αφηγηθεί κάποιος,από μια προσωπική μου εμπειρία,από μια ταινία,ακόμα και από ένα στίχο ενός τραγουδιού η μια μελωδία που θα με αγγίξει...Συνηθίζω να γράφω πολύ νωρίς το πρωί ,όπου όλα γύρω μου είναι ήρεμα.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στον χώρο της γραφής και του βιβλίου;

Θα συμβούλευα τον νεα συγγραφέα αυτό που θα συμβούλευα οποιοδήποτε νέο σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.Να αγαπάει αυτό που κάνει,να έχει μεράκι για αυτό και να προσπαθεί να αφήσει κάτι αξιόλογο πίσω του.Μόνο έτσι θεωρώ πως κάποιος είναι επιτυχημένος σε ότι επιλέγει να κάνει.

Ετοιμάζετε κάτι νέο αυτή την περίοδο;

Έχω ήδη ετοιμάσει το τέταρτο βιβλίο και βρίσκεται στον εκδοτικό μου οίκο αναμένοντας για εκτύπωση.Αυτό το διάστημα γράφω επίσης τη συνέχεια του πρώτου μου βιβλίου, «Για όσα δεν μιλήσαμε ποτέ»..

Βιβλίο | της Ευθυμίας Αθανασιάδου-Μαράκη

Συνάντηση συμμαθητών μετά από 50 χρόνια

του Χριστόφορου Παλαμίδη

Ιστορία και Κομμουνισμός

της Δήμητρας Σαμαρά

Βγήκαν λάμιες στο ποτάμι, σύννεφο έβαλαν γιορντάνι….

της Δήμητρας Σαμαρά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

της Ευθυμίας Αθανασιάδου-Μαράκη

Με αφορμή το SURVIVOR: Πως μας «καθοδηγεί» η TV…

του Γιώργου Πιπερόπουλου

Μετρώντας τις μέρες μας

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Το θέατρο στους μαθητές

του Χριστόφορου Παλαμίδη

Αλέξης Τσίπρας, ένας Ντόριαν Γκρέι της πολιτικής

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και προτάσεις αντιμετώπισης της – Περικοπές στην πρωτοβάθμια υγεία ή εξοικονόμηση πόρων;

του Καλλίνικου Νικολακόπουλου

Δάσος και ενέργεια και Γιατί λύματα;

της Αικατερίνης Εμμανουηλίδου

Γαλλικός Ρομαντισμός και Φιλελληνισμός

του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Πρόσεχε το δάχτυλο, όχι το φεγγάρι

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους και βιωσιμότητα της χώρας

του Καλλίνικου Νικολακόπουλου

Δημοσιονομική κρίση χρέους, τραπεζικό σύστημα και πολιτικο-οικονομικές ελίτ

του Καλλίνικου Νικολακόπουλου

Μια γιορτή επαναπροσέγγισης των πολιτισμών στα ερτζιανά κύματα στις Σέρρες

της Unesco Σερρών

Περί ευρωζώνης, εθνικών νομισμάτων και άλλων τινών

του Καλλίνικου Νικολακόπουλου

2017 Διεθνές Έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

της Unesco Σερρών

Και δάσκαλοι - όχι μόνο φιλόλογοι

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Υγροβιότοποι, για μείωση του κινδύνου των καταστροφών

της Αικατερίνης Εμμανουηλίδου

Ένας δήμαρχος, μια μήνυση και ο … ΤΑΡ (πάλι)

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Ποιοι μας αποκαλούν «λαϊκιστές»;

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Στιγμές της πόλης

της Αικατερίνης Εμμανουηλίδου

Στερητικό σύνδρομο εξουσίας

του Παναγιώτη Κοτρώνη

«Το τάγμα που τραγουδάει…»

της Δήμητρας Σαμαρά

Εύκολη προφητεία

του Αθανάσιου Μπόϊκου

΄Ανθρωποι και κατσαρίδες

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Ένας «ρεαλιστής» δήμαρχος

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Αδιόρθωτοι

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται

του Αθανάσιου Μπόϊκου

ΤΑΡ, «νεοοθωμανισμός» και εθνικό συμφέρον

του Αθανάσιου Μπόϊκου

Αύξηση μεγέθους γραμματων Μείωση μεγέθους γραμματων Επαναφορά μεγέθους γραμματων print

Η αλήθεια για το φρέσκο γάλα

17/12/2013

Άρθρο του Χριστόφορου Παλαμίδη

 
Υπεύθυνη ενημέρωση με απλά λόγια από έναν άνθρωπο που ασχολήθηκε με το θέμα ως επιστήμονας και ως εκπρόσωπος καταναλωτών.
Ξαναήρθε στο προσκήνιο η παράταση του χρόνου διατήρησης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος. Ακούγονται και γράφονται διάφορα για το θέμα από άσχετους ή εκφράζονται μισές αλήθειες από πολιτικούς που συμπαρατάσσονται είτε με τις απόψεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που υποστηρίζει τους κτηνοτρόφους, είτε με τις απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την τιμή που θα το αγοράσει ο καταναλωτής.
 
Ποιο είναι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα
Είναι το γάλα που προέρχεται από αγελάδες και έχει υποστεί την πιο ήπια θερμική επεξεργασία της κλασικής παστερίωσης (71,5ο C για 15΄΄). Παλιά ονομαζόταν απλώς παστεριωμένο, όμως αργότερα όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι παστερίωσης σε υψηλότερες θερμοκρασίες (υψηλή παστερίωση) για την παράταση του χρόνου διατήρησης, προκειμένου να το προστατεύσουν από την παραπλάνηση το ονόμασαν φρέσκο. Στο φρέσκο γάλα καταστρέφονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αλλά παραμένουν κάποια ακίνδυνα μικρόβια, που είναι φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα, τα οποία δεν δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία μας, αν το γάλα συντηρηθεί στο ψυγείο κάτω από 6ο C. Το σοβαρό του πλεονέκτημα έγκειται στο ότι δεν έχει υποστεί σοβαρές βλάβες στα πολύτιμα συστατικά του και δεν έχει αλλοιωθεί η γεύση του.
 
Ποιος είναι ο χρόνος συντήρησης του φρέσκου γάλακτος
Παλιά η χρονική διάρκεια διατήρησης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος ήταν 3 ημέρες. Αργότερα, όταν βελτιώθηκαν οι συνθήκες υγιεινής στους στάβλους, εφαρμόστηκε το άρμεγμα με τις μηχανές και η ψύξη αμέσως μετά το άρμεγμα, βελτιώθηκε και η μικροβιακή κατάσταση του γάλακτος, και ο χρόνος διατήρησης αυξήθηκε στις 5 μέρες.
 
Υπάρχει εισαγόμενο φρέσκο γάλα;
Όχι, ό,τι φρέσκο γάλα κυκλοφορεί είναι ελληνικό, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στα χρονικά περιθώρια που δίνει η νομοθεσία.
 
Υπάρχει δυνατότητα αύξησης του χρόνου διατήρησης;
Θεωρητικά θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τις 8-9 ημέρες όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως στην πράξη είναι ανέφικτο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τις συνθήκες συντήρησης διότι έχουμε θερμό κλίμα και απουσιάζει από πολλούς λιανοπωλητές η υπευθυνότητα. Υπήρχαν καταγγελίες στην ένωση προστασίας καταναλωτών Σερρών (ΕΠΚΑΣ) για αλλοιωμένα (ξινισμένα ή πηγμένα) γάλατα τριών ημερών και διαπιστώναμε ότι έμεναν μετά την παράδοση έξω από το κατάστημα στη ζέστη για αρκετό χρόνο, μέχρι ο υπάλληλος να τα βάλει στο ψυγείο ή τοποθετούνταν σε ψυγεία με ανοιχτό τζάμι. Ακόμη υπάρχει πρόβλημα με τη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο όπου ανοιγοκλείνει η πόρτα, πάνω στην οποία έχουμε τοποθετήσει το γάλα στις θέσεις που είναι μόνο για νερό και αναψυκτικά.
 
Αν παραταθεί η διάρκεια του φρέσκου θα ελαττωθεί οι τιμή;
Λογικά ναι, διότι θα γίνονται εισαγωγές από άλλες γαλακτοπαραγωγικές χώρες και θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός. Προς το παρόν οι Έλληνες επιλέγουν το γάλα 1-2 ημερών, γι’ αυτό υπάρχουν και πολλές επιστροφές, αν όμως η τιμή του εισαγόμενου είναι αρκετά χαμηλότερη πολλοί θα προτιμήσουν το εισαγόμενο.
 
Γιατί το φρέσκο γάλα είναι ακριβότερο στην Ελλάδα;
Αρχικά, έχει υψηλό κόστος παραγωγής για τον αγελαδοτρόφο κυρίως λόγω ακριβών ζωοτροφών, έλλειψης βοσκοτόπων και βροχοπτώσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, υψηλά λειτουργικά έξοδα (ρεύμα, θέρμανση), έλλειψη κεφαλαίων και υψηλά επιτόκια δανεισμού και ακόμη χαμηλού επιπέδου κτηνοτροφική παιδεία στον τομέα της επιχειρηματικής αγελαδοτροφίας.
Οι γαλακτοβιομηχανίες εκτός των άλλων έχουν αυξημένο κόστος μεταφοράς λόγω πολλών χιλιομέτρων για να συλλέξουν και να μοιράσουν το γάλα καθώς και πολλές επιστροφές που καταλήγουν στα χοιροστάσια.
Ο άλλος σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την τιμή είναι το υψηλό ποσοστό κέρδους των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ τα οποία πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, που με τη σειρά τους πιέζουν τους αγελαδοτρόφους.
 
Ο ρόλος του καταναλωτή στη διαμόρφωση της τιμής και το μποϋκοτάζ του 2008
Τον Ιούνιο του 2008 είχε γίνει για μία εβδομάδα μποϋκοτάζ από τις Ενώσεις Καταναλωτών στο φρέσκο γάλα που είχε τιμή πάνω από 1 € το λίτρο. Στις έρευνες που είχαμε κάνει τότε σαν (ΕΠΚΑΣ), όταν η τιμή του ήταν 1,35 €, οι μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ απολάμβαναν έκπτωση 35% από τις βιομηχανίες.
Την ίδια περίοδο οι γερμανικές επιχειρήσεις LIDLκαι PLUS πουλούσαν το φρέσκο γάλα που παραγόταν σε ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για λογαριασμό των επιχειρήσεων κάτω από 1 €.
Τα ελληνικά Σούπερ Μάρκετ ήθελαν μεγάλα κέρδη από το γάλα που είναι ένα απαραίτητο τρόφιμο καθημερινής χρήσεως ενώ τα γερμανικά, τα οποία πουλούσαν σε λογικές τιμές, βασίζονταν στην προσέλκυση των πελατών που θα έκαναν και άλλες αγορές, αφού το ψυγείο με τα γάλατα ήταν στο βάθος του καταστήματος.
Το γάλα σαν κράχτης αποτελεί προσφιλή τακτική στις χώρες όπου οι καταναλωτές ψάχνουν τις τιμές, κάτι που αρχίσαμε να κάνουμε και εμείς τώρα λόγω κρίσης. Όταν τον Δεκέμβριο του 2007 το φρέσκο γάλα το αγοράζαμε 1,35 € το λίτρο, στα LIDL Σερρών πουλιόταν  0,97 € το πλήρες και στα LIDL της Νυρεμβέργης  0,73 € και με την έκπτωση 0,51 €, ενώ το ελαφρύ στα LIDL Σερρών το πουλούσαν 0,94 € και στη Νυρεμβέργη 0,66 € και με την έκπτωση 0,46 €. Οι τιμές αυτές ίσως να ήταν κάτω του κόστους ωστόσο ο Γερμανός με τα ίδια λεφτά αγόραζε τριπλάσια ποσότητα φρέσκου γάλακτος από εμάς. (Την έρευνα αυτή της ΕΠΚΑΣ στην οποία συμμετείχα, την είχαμε δημοσιεύσει στο φύλλο15).
Η εταιρεία ΑΓΝΟ η οποία προμήθευε τους αρτοποιούς της Αττικής που πουλούσαν 1 €, είχε δηλώσει δημοσίως ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά 35-50% και το είχαν αποδώσει στο μποϋκοτάζ.
Από τότε άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των σούπερ μάρκετ που πουλάνε φρέσκο γάλα ιδιωτικής ετικέτας κάτω από 1 €.
Πριν το μποϋκοτάζ η επιτροπή ανταγωνισμού είχε αποκαλύψει το καρτέλ του γάλακτος μεταξύ Σούπερ Μάρκετ και γαλακτοβιομηχανιών εις βάρος των γαλακτοπαραγωγών, αλλά οι τιμές αντί να μειώνονται αυξάνονταν, γιατί τα πρόστιμα που ίσως δεν κατέβαλαν ποτέ, τα φόρτωναν στους καταναλωτές και ήταν δικαίωμά τους αφού οι τιμές στο γάλα είναι ελεύθερες.
Σήμερα, ανάλογα με τα 45-50 λεπτά που πουλάνε οι κτηνοτρόφοι, αν ο καταναλωτής το πληρώνει περί το 1 € ευρώ είναι λογική τιμή, δηλαδή ο καταναλωτής το αγοράζει στη διπλάσια τιμή από αυτή που πουλάει ο παραγωγός ενώ το 2008 το αγόραζε σε υπερτριπλάσια.
 
Ενδεχόμενες επιπτώσεις από την παράταση της διάρκειας του φρέσκου
Υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσουν οι εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές στην αρχή μέχρι να βουλιάξει η ελληνική αγελαδοτροφία μαζί με τους αγρότες παραγωγούς ζωοτροφών, που αυτή τη στιγμή η επιβίωση των περισσοτέρων είναι οριακή. Εννοείται ότι τα επόμενα θύματα θα είναι οι καταναλωτές που θα βλέπουν τις τιμές στο φρέσκο να αυξάνονται και θα στραφούν σε άλλα γάλατα αποκλειστικά εισαγόμενα.
 
Εν κατακλείδι: Η αγελαδοτροφία στηρίζεται στο φρέσκο γάλα διότι είναι το μόνο που δεν μπορεί να εισαχθεί. Η επιβίωση της αγελαδοτροφίας είναι εθνικής σημασίας, διότι δεν επιτρέπεται να εξαρτόμαστε σε ένα τρόφιμο πρώτης ανάγκης από άλλες χώρες και αν καταστραφεί, απαιτούνται πολλά χρόνια για να ανακάμψει. Γι αυτό αν πληρώνουμε το φρέσκο γάλα κάπως ακριβότερα από άλλες γαλακτοπαραγωγικές χώρες, χαλάλι, το αξίζει σαν ποιότητα και σαν επένδυση για το μέλλον μας. Συγχρόνως οι γαλακτοπαραγωγοί και οι γαλακτοβιομηχανίες να φροντίσουν να ελαττώσουν το κόστος παραγωγής και οι εμπορικές επιχειρήσεις τα ποσοστά κέρδους.
 
 
Χριστόφορος Παλαμίδης  c.palamidis@yahoo.gr
Κτηνίατρος παραγωγικών ζώων για 20 χρόνια και εργαστηριακός για 15 χρόνια.
Επίτ. πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (ΕΠΚΑΣ)

Χριστόφορος Παλαμίδης

Πληροφορίες άρθρου:

960 προβολές

Αρέσει σε 13 άτομα

Άρθρα του ίδιου συντάκτη

29/11/2017 | Συνάντηση συμμαθητών μετά από 50 χρόνια

10/05/2017 | Το θέατρο στους μαθητές

29/06/2016 | Ανάσα αισιοδοξίας

24/02/2016 | Πολιτική αυτοκτονία

02/10/2015 | Ποιός έκλεισε τις τράπεζες, γιατί επέβαλαν τα capital controls και πότε θα γίνει η άρση τους

10/12/2014 | Δημοκράτες και φασίστες

28/11/2014 | Με το αέριο ζεστάθηκε το κοκαλάκι μας

25/11/2013 | Παγκόσμια ημέρα δημόσιας τουαλέτας

08/03/2013 | Τα καρπουζάκια της Νάξου

22/02/2013 | Tο κρέας και τα μυστικά του

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Πρέπει να συμπληρώσετε το είδος του επαγγέλματος που ψάχνετε

1907 | 

Στο χωριό Κιούπ-κιόϊ (Πρώτη), καζά Ζίχνης, φονεύθηκε από Έλληνες ένας Οθωμανός.

1925 | 

Στην αίθουσα του κινηματογράφου «Πάνθεον» δόθηκαν «Δύο καταπληκτικαί μυστηριώδεις παραστάσεις» στη διάρκεια των οποίων «Το ζεύγος Καρύδη -Οι μάγοι της ανατολής- κατέπληξαν το κοινόν, διά πρωτοφανών μυστηριωδών φαινομένων και αποκρύφων επιστημών».

1930 | 

Εκλέχθηκε μητροπολίτης στην χηρεύουσα Μητρόπολη Σιδηροκάστρου ο επίσκοπος Απαμείας ο Βασίλειος Μαγκριώτης (1870 - 1968).Στη μητρόπολη παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο 1966 «καταλείποντας μνήμη σώφρονος ποδηγέτη του χριστεπώνυμου πληρώματος της μητρόπολης Σιδηροκάστρου»

1932 | 

Ξεκίνησαν στο «Πάνθεον», στα διαλείμματα των ταινιών, τα ακροβατικά νούμερα από το θίασο Νικολαΐδη-Μάριου, με 12 συνολικά καλλιτέχνες.

1936 | 

Στον κινηματογράφο «Κρόνιον» προβάλλονταν η ταινία «Κλεοπάτρα» του Σεσίλ ντε Μιλ

1950 | 

«Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σερρών κ. Α. Μπουκουβάλας δια δηλώσεώς του, κατατεθείσης εις την Βουλήν, προσχωρεί εις το Ενωτικόν Κόμμα του κ. Π. Κανελλοπούλου».

1993 | 

(Σάββατο) Δόθηκε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Το φάντασμα του κ. Ραμόν Νοβάρο» του Π. Μάταση από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών.
Ιστορικό ημερολόγιο των Σερρών
Επιμέλεια: Σ. Π. Αραμπατζής
(δημοσιογράφος ΕΡΑ Σερρών)

Όλο γκρινιάζουμε ότι δεν έχουμε ρούχα, και όλο οι ντουλάπες μας, ασφυκτιούν!

Για να ξαλαφρώσεις ντουλάπες και συρτάρια, χωρίς να χρειαστεί να πετάξεις τίποτα, απλά άλλαξε τον τρόπο που τακτοποιείς κάποια ρούχα!

Τα λεπτά ρούχα, όπως μακό, κολλάν καθώς και αυτά που δεν τσαλακώνουν εύκολα, όπως μάλλινα πουλόβερ και φόρμες γυμναστικής, μπορείς να τα τυλίξεις ρολό, και να τα τοποθετήσεις στα ράφια. Αυτομάτως η ντουλάπα σου θα αποκτήσει πιο οργανωμένο look αλλά και θα εξοικονομήσεις τουλάχιστον το 1/3 του χώρου που υπήρχε!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ...

82 πρόσωπα
3587 δημοσιευμένα άρθρα
225 ατάκες
33 videos
42 αρχεία ήχου
86517 προβολές από 1/12 έως 18/12
169060 προβολές τον προηγ. μήνα
123650 προβολές τον Οκτώβριο